BEVALLINGSASSISTENTIE:

Ik besef dat ik een gast ben in jullie huis en aanwezig mag zijn bij een unieke en intieme gebeurtenis. 

In alle rust begeleid ik jullie en help je om inzicht te krijgen wat er in je lichaam gebeurt.

Om te zorgen dat je zo veel mogelijk vertrouwen in jezelf hebt, rustig kunt zijn en geen angst hebt gebruik ik mijn kraam technische en Doula kwaliteiten en zal je je zeker gesteund voelen.

Jaarlijks volg ik bijscholingen "Acute verloskundige vaardigheden" en

" vroegtijdige inzet bij de bevalling". ( VIP) 

(VIP) bevallingsassistentie word door de verzekering vergoed en het word niet in mindering gebracht op de kraamzorg uren!

Belangrijker dan het bovenstaande is dat ik zoveel mogelijk op de achtergrond aanwezig zal zijn en observeer welke bijdrage ik kan zijn om de ouders en (ongeboren) baby zoveel mogelijk te steunen.

 

Je kunt mij bellen 06-21543727 vanaf het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Of je nu 1 of 7 centimeter ontsluiting hebt doet niet ter zaken. Het ontsluitingsproces voltrekt zich het best als jij je veilig, zeker en gerustgesteld voelt.

De eerste verantwoordelijkheid heb je naar jezelf, daarmee doe je gelijk goed voor je ongeboren baby!

Samen met je partner maken we de ontsluitingsperiode door. Op het moment dat het nodig is weet ik de fysieke kenmerken te herkennen en schakelen we de verloskundige in.

Je zal NIET alleen worden gelaten tijdens de gehele periode!

Tijdens de geboorte ben ik bij je en coach je als je het nodig hebt. Ik assisteer de verloskundige en help de eventuele andere hulpverleners herinneren aan je geboorteplan, bewaak je privacy, rust en wensen.

Mocht je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moeten dan ga ik met je/jullie mee en blijf bij je, zodat je vertrouwde aanspreekpunt niet ineens wegvalt.

Na de geboorte zorg ik voor de controles van jou en je kindje. Natuurlijk assisteer ik je bij borstvoeding en genieten jullie van beschuit met muisjes.

Kies je voor een natuurlijke of antroposofische aanpak, dan kunnen er andere afspraken gemaakt worden ( in overleg met de verloskundige) betreffende halve- lotusgeboorte, controles, baden, dragen enzovoort.

Wanneer de bevalling 's nachts plaatsvindt is er zorg tot minimaal 2 uur na de geboorte van de nageboorte. Wanneer ik vertrek laat ik de kraamkamer en kraamwas schoon (of in de week) achter. De sporen van de bevalling zijn uitgewist. Moeder en kind liggen schoon en tevreden in bed. Natuurlijk zijn al je persoonlijke gegevens veilig en is discretie mijn garantie.

 

Wat zegt een pas bevallen moeder over de bevallingsassistentie door Anita van Kraamcentrum Shanti?

Een bevalling is spannend, vooral als het je eerste is. Je weet niet precies wat je kunt verwachten en je weet nooit van tevoren hoe een bevalling zal verlopen. De aanwezigheid van Anita bij de geboorte van onze zoon heeft zowel mij als mijn partner veel rust gebracht.

 

Wel/geen bevallingsbegeleiding?

Anita zou sowieso bij ons komen kramen, maar over de bevallingsbegeleiding heb ik aanvankelijk wel even getwijfeld. Is het dan nog wel ‘onze bevalling’, vroeg ik me af? En is het wellicht vervelend voor het ziekenhuispersoneel, waardoor er irritaties op de verloskamer ontstaan? Daar zit je natuurlijk niet op te wachten tijdens je bevalling.

 

Ontspannen bevallingsbubbel

Deze gedachten bleken allemaal totaal ongegrond. Anita’s aanwezigheid is van de onopvallende soort: een warme, rustige, liefdevolle en vooral ook vakkundige aanwezige op de achtergrond, die ervoor heeft gezorgd dat we een bevalling zonder stress hebben kunnen ervaren. Ze was er wanneer we haar nodig hadden, en verder waren mijn partner en ik geheel samen in onze eigen ‘bevallingsbubbel’.

 

Rust in de rollercoaster

In tegenstelling tot verloskundigen en/of het ziekenhuispersoneel (die door de zorg voor hun andere patiënten slechts zo nu en dan eens komen kijken en pas in de laatste fase van de bevalling constant aanwezig zijn, waardoor je je redelijk aan je lot overgelaten kunt voelen), was Anita er dan ook van begin af aan en continu bij.

 

Tijdens de rollercoaster ride die een bevalling voor zowel de zwangere als voor de partner is, is het enorm fijn als er iemand non-stop in de buurt is die je kan bijstaan wanneer je daar behoefte aan hebt. Iemand die er helemaal alleen voor jou is, die alle tijd heeft, rustig blijft, verstand van zaken heeft en indien nodig ook ervoor zorgt dat er rekening wordt gehouden met je wensen (bijvoorbeeld m.b.t je bevalplan).

 

Met haar verpleegkundige achtergrond, jarenlange ervaring in de kraamzorg en haar (zwangerschaps)yogakennis en –ervaring kon Anita ons tijdens de bevalling op alle fronten ondersteunen – van ademhalings- en ontspanningsoefeningen,  tot antwoorden en adviezen wanneer er keuzes gemaakt moesten worden. Het maakt de bevalling een stuk relaxter wanneer je weet dat er constant iemand is waarbij je met vragen terecht kunt en die je door je weeën en bevalling begeleidt.

 

Steun voor de partner

Ook voor mijn partner was haar aanwezigheid daardoor zeer waardevol. Mannen voelen zich immers toch vaak machteloos tijdens een bevalling en het is voor hen ook lastig in te schatten hoe ze het best tot steun kunnen zijn. Door Anita’s aanwijzingen heeft hij me enorm goed door mijn 26-urige bevalling geholpen. Hoewel het een erg zware bevalling was met onverwachte wendingen en weeën die vanaf het begin non-stop in elkaar overgingen, heb ik  - hoe gek het ook mag klinken - geen enkel stressmoment ervaren.

 

Combinatie bevallingsassistentie - kraamzorg

Anita’s aanwezigheid bij de bevalling bleek vervolgens ook ontzettend waardevol in de daaropvolgende kraamweek. Doordat ze alles van minuut tot minuut had meegemaakt, wist ze precies hoe de bevalling was verlopen. Het maakte dat ik me erg begrepen en gesteund voelde en zij antwoord kon geven op allerlei vragen over de bevalling die in die week bij mij nog naar bovenkwamen.

 

Kortom, het is een combinatie die ik iedere kraamvrouw aan kan raden!