Kraamzorg

Wat mag je van mij als kraamkundige verwachten?

 

Ik ben er om te zorgen dat je een ontspannen kraamtijd hebt waarin je de vrijheid voelt om je te laten verwennen zodat je straks uitgerust en met volle energie de zorg voor jezelf, je kind(eren) en je huishouden en/of je baan weer op je kan nemen.

De eerste dagen staan in het teken van ontspannen en uitrusten van de bevalling. Je neemt uitgebreid de tijd om je baby te leren kennen en samen te genieten .

Bij borstvoeding begeleid ik je en kiezen we samen voor de prettigste weg

In de ochtend spreken we de gebeurtenissen van de nacht door onder het genot van een kopje thee of koffie.

Na het ontbijt kan je lekker douchen. Daarna volgen de controles van o.a. Stand van de baarmoeder eventuele hechtingen, temperatuur en pols.

Daarna volgt de verzorging van de baby.

De controles worden vakkundig gedaan en al doende leer je waar je als moeder op kunt letten. Stap voor stap worden jij en je partner vertrouwd gemaakt met de vaardigheden die later van je verwacht worden. Vanzelfsprekend gaat er veel aandacht naar de voeding van de baby. Je wordt met geduld en invoelingsvermogen bijgestaan en gemotiveerd bij het geven van borstvoeding.

Heb je nog andere kinderen? Maak je geen zorgen dat ze aandacht of begeleiding te kort komen. Ook zij worden betrokken bij de verzorging en het welkom heten van hun nieuwe broertje of zusje.

Het is van groot belang dat je de rust en ruimte ervaart om vragen te stellen en ervaring op te doen , hiervoor neem ik ruim de tijd.

De kraamkamer en het sanitair worden iedere dag opgeruimd en schoongemaakt. De nadruk ligt op hygiënisch handelen.

In overleg met jou krijgt het kraambed en de wieg schone lakens en word de was en evt. strijk voor je bijgehouden.

Lichte huishoudelijke taken worden gedaan, het huis word aan kant gehouden. Achterstallige werkzaamheden behoren niet tot de taken.

Bij een kraamtijd hoort natuurlijk kraambezoek. In overleg plannen we daarvoor het beste tijdstip op de dag, natuurlijk dragen de beschuiten met muisjes en verse koffie bij aan het feestelijke gevoel. Geniet van het fijne gevoel dat alles voor je geregeld word, nog even en je mag en kan alles weer zelf!

Via mijn kraambureau heb je een kraamzorgdossier ontvangen. Dagelijks worden alle controles, voedingen, afspraken e.d. genoteerd. Na de kraamtijd blijft het zorgplan in jullie gezin achter samen met de overdracht van kraamzorg naar Jeugd Zorg /consultatiebureau.

Je kraamtijd behoort een feestelijke tijd te zijn, tussentijdse evaluatie  maakt dat we plannen en afspraken kunnen bijstellen zodat het echt een feest is en blijft!

 

Mocht ik onverhoopt een been breken of door een andere onvoorziene oorzaak geen zorg kunnen verlenen dan zorg ik via erkende bureaus voor deskundige, collegiale vervanging.

We houden contact tijdens je zwangerschap, zodat je eventuele vragen altijd kan en mag stellen.

Verlengde Kraamzorg

Voor lang niet iedereen is 8 dagen kraamzorg genoeg. Het is soms puur noodzakelijk om jezelf als moeder wat langer in acht te nemen, goed uit te rusten, op te knappen om daarna de zorg voor je gezin weer op je te kunnen nemen. Misschien is het de pasgeborene of de meerling die extra zorg behoeft en zijn een paar extra handen in een gezin meer dan welkom

Wat de reden ook is, mocht je extra zorg, begeleiding, ondersteuning kunnen gebruiken, met ruim 30 jaar kraamervaring sta ik ook jou graag terzijde!